BAHAH-BAHAN A-UNTUK PERAP:
1.ekor ayam-dibelah terbagi 8.
3.sm halia
3.sm kunyit hidup
1.sudu jintan manis
1.sudu jintan putih
5.ulas bawang putih
BAHAN-B -UNTUK KUAH:
1.cawan santan
50gm halba
3.batang serai
3.sm halia
3.sm lengkuas
3.kunyit hidup
20.tangkai cabe kering
3.ulas bawang putih
3.biji bawang besar
3.sudu minyak
Garam,gula dan serbuk perasa
CARA-CARA MEMBUAT:
1.Bersihkan dan tos ayam.Ambil mangkuk, kemudian perap ayam bersama bahan kisar selama 3jam.
2.Bakar diatas bara api hingga masak.ketepikan .
3.Panaskan minyak,tumis bahan B yang dikisar bersama halba.
Masak hingga garing dan tambahkan santan.
4.Tambahkan bahan perasa dan kacau/aduk hingga masak.
5.Tuangkan kuah percik di atas ayam yang dibakar.
Selamat mencoba~~~~
No comments:
Post a Comment