Kuih muih tradisional berasaskan pisang sememangnya enak di jadikan hidangan apatah lagi tatkala berkumpul bersama keluarga di waktu petang.
Selain cucur pisang,anda boleh mencoba sendiri perbagai resipi berasaskan pisang ini dengan buatan tangan anda sendiri sebagai sajian berbuka puasa terutama bagi kaum hawa .tak kira siapa pun boleh membuat sebagai ajang kreatif ..
Selamat mencoba::::«««~~~
~KUIH LAPIS PISANG~
»bahan A:
2.Cawan santan
2.sudu tepung beras
2.sudu tepung kastard/jagung
1.satu sudu teh garam
1.Cawan tepung gandum
1/2 Cawan gula pasir
~bahan~B:
1.Cawan pisang emas
1/4 cawan air
~bahan~C:
1/4 Cawan air
Sedikit pewarna merah atau hijau. Suka selera anda.
CARA-CARA MEMBUAT:
1.Gaulkan bahan A hingga sebati/rata.tapis dan bagikan kepada dua adonan.
2.Campurkan bahan B dalam bahagian pertama dan aduk rata.
3.Satu bagian lagi dicampurkan dengan bahan C. Aduk rata.
4.Satu bagian lagi dicampurkan dengan setengah cawan air aduk.
5.Tuangkan satu sendok adonan B dan kukus selama 10 menit.
6.Lapiskan pula satu sendok adonan B.dan kukus 10 menit
7.Lapiskan pula satu sendok adonan C dan kukus selama 8 menit.
8.Ulangi proses melapis sehingga semua adonan habis.
No comments:
Post a Comment